Ви знаходитесь тут:
- Головна
- Харчування
Організація харчування дітей в ЗДО
Організація харчування в закладі дошкільної освіти регламентована законодавчими актами, має певні традиції, режим, раціон. А однією із головних умов є суворе виконання санітарно-гігієнічних вимог на харчоблоці, зберігання продуктів харчування та приготування їжі.
Діти, що відвідують заклад протягом 10,5 годин, отримують 3-х разове харчування: сніданок, обід та щільний підвечірок, які забезпечують їх добову потребу у харчових речовинах та енергії приблизно на 75 – 80%. Тому, організація харчування в закладі дошкільної освіти повинна доповнюватись правильним харчуванням в родині.
Одним з головних завдань закладу - це забезпечення права кожної дитини на охорону її життя і здоров'я.
Харчування є одним з найважливіших факторів, що визначає здоров'я дітей, сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності та успішності, фізичному і розумовому розвитку, створює умови для адаптації підростаючого покоління до навколишнього середовища. Правильно організоване харчування забезпечує організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними солями). Основним принципом харчування дошкільнят є максимальна різноманітність харчових раціонів, яке досягається шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів обробки.
У дошкільному навчальному закладу організовано збалансоване харчування відповідно з натуральними нормами. У повсякденний раціон включені основні групи продуктів: м'ясо, риба, молоко, яйця, овочі, цукор, хліб, крупи та інші.
Виконання натуральних норм харчування у середньому відповідає 80%.
У дошкільному закладі є технологічні картки приготування страв, примірне двотижневе меню. Готова продукція відпускається з кухні за графіком. Режим харчування в кожній віковій групі організовано відповідно до вимог.
Рекомендації батькам
Харчування дитини в закладі дошкільної освіти і в родині повинно поєднуватися. З цією метою в кожній групі вивішується меню.
Для збереження апетиту не рекомендується годувати дитину вдома вранці, перед відвідуванням дошкільного навчального закладу. Винятком можуть бути яблуко, морква, овочевий сік у кількості 50-100 г.
Організація дієтичного харчування дітей
Організація дієтичного харчування дітей у закладах дошкільної освіти передбачена Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою наказом МОН України, МОЗ України від 17.04.2006р. № 298/227.
Дієтичне харчування призначає лікар-педіатр дітям:
*які часто і тривало хворіють;
*які мають хронічні захворювання;
*у яких були захворювання або порушення функції шлунково-кишкового тракту:
- гастрити;
- дискінезії жовчовивідних шляхів;
- холецистити;
- пенкреатити;
- ентероколіти тощо;
*із захворюваннями нирок чи ендокринної системи.
Дієтичне харчування для дітей у дошкільному закладі організовують відповідно до наданої батьками дитинидовідкизпризначеннямдієтичногохарчуваннявід лікаря-педіатра. На підставі наданої батьками довідки медична сестра складаєсписокдітей,якіпотребуютьдієтичногохарчування. Також медична сестра контролює систематичність приготування дієтичних став на харчоблоці.
Питання щодо плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти регламентовано
- статтею 35Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001р. №2628-ІІІ (із змінами);
- постановою Кабінету Міністрів України«Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» від 26.08.2002р. № 1243 (із змінами);
- Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом МОН від 21.11.2002 р. № 667






Кiлькiсть переглядiв: 255
Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.